Despre Velo Cafe

Loc de întâlnire al pasionaților de ciclism, de care-o fi el. Sursă de știri. Tolbă cu povești pe două roți. Fițuică cu crâmpeie de istorie cu pedale și lanț. Velo Cafe este fiecare din aceste lucruri sau, la fel de bine, toate acestea la un loc. A pornit din plăcerea de a scrie despre ciclism și de a relata fascinantele sale povești, și, poate, din curiozitatea de a merge dincolo de aparențele sale. În orice caz, găsești aici de la știri, reportaje și interviuri până la articole despre ciclismul românesc sau istoria acestui sport în general.

Autorul? Mă numesc Traian Goga și am fost și eu cândva practicant avid al acestui sport. De-abia pe la finalul celor 11 ani de ciclism de performanță am pus și eu cap la cap piesele și mi-am dat seama ce lume aparte este sportul cu pedale și cât de mult înseamnă pentru mine. Din păcate, cele 15 titluri de campion național și alte rezultate obținute nu au fost un argument suficient ca să contramandez despărțirea mea de sportul de performanță, dar am avut norocul să rămân în lumea bicicletei. Începând cu 2010, am lucrat ca redactor al acum defunctei reviste MBike, iar acum pun umărul la munca necesară revistei online FreeRider.ro. Așadar, pe Velo Cafe vei găsi și majoritatea materialelor pe care le-am scris în trecut pentru aceste două publicații.

Acestea fiind spuse, nu-mi mai rămâne decât să îți urez lectură plăcută!

Arnaud Demare produce surpriza în Milano – Sanremo

Arnaud Demare (FDJ) s-a impus în primul monument al sezonului, Milano – Sanremo, unde a fost cel mai rapid la sprintul final. Rutierul francez se află în faţa celui mai important succes din carieră, chiar dacă înaintea cursei nu era cotat printre favoriţii la victorie.

La Primavera nu oboseşte cicliştii nici prin căţărări monstruose, nici prin secţiuni de piatră cubică interminabile, ci însăşi prin lungimea cursei. Ediţia din acest an s-a întins pe numai puţin de 295 de kilometri. Prin cei care s-au aventurat să plece din pluton a fost şi Serghei Ţvetcov (Androni Gioccatoli-Sidermec).

Singurul român care a luat startul în Milano – Sanremo a fost însoţit pe parcursul celor 270 de kilometri de evadare de Samuele Conti (Southeast), Roger Kluge (IAM), Mirco Maestri (Bardiani), Matteo Bono (Lampre), Marco Coledan (Trek), Maarten Tjallingii (Lotto-Jumbo), Jan Barta (Bora-Argon), Gediminas Bagdonas (AG2R), Andrea Peron (Novo-Nordisk) şi Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice). Evadarea a ajuns la un maxim de 11 minute, dar, înainte pe Cipressa, aceasta a fost anihilată de echipe care ţinteau victoria precum Katusha şi Tinkoff. Tot înainte de penultima căţărare a avut loc un incident în fruntea plutonului. Iar în urma acestuia, Michael Matthews (Orica-GreenEdge) şi Geraint Thomas (Sky) au pierdut contactul cu primul grup, ei aflându-se printre rutierii care aveau un cuvânt de spus în ceea ce priveşte victoria.

Pe Cipressa (5.6 km, pantă medie 4.1%), Giovanni Visconti (Movistar) şi Ian Stannard (Sky) au iniţiat o acţiune, la care s-au alăturat Daniel Oss (BMC), Fabio Sabatini (Etixx-QuickStep) şi Matteo Montaguti (AG2R). Această mişcare a deranjat echipele favoriţilor. Astfel, Tinkoff şi Katusha au trecut la treaba, iar prima victima a fost Mark Cavendish (Dimension Data), care nu a mai putut rămâne în pluton pe Cipressa. Tentativa de atac lansată pe Cipressa a fost anihilată chiar înainte de Poggio (3.7 km, pantă medie 3.7%). Pe ultima căţărare, echipele au fost mai puţin organizate. De acest lucru a încercat să profite Andrea Fedi (Southeast), fără succes, iar, mai apoi, Michal Kwiatkowski (Sky) care a reuşit să se distanţeze pe coborâre. Polonezul părea scăpat de sub ochii plutonului, dar atacurile lui Nibali (Astana) şi Cancellara (Trek) au adus grupul urmărit în spatele lui Kwiatkowski cu 1500 de metri înainte de finish. Imediat, Boasson Hagen (Dimension Data) a lansat un atac furibund, singurul care i-a făcut faţă fiind Van Avermaet (BMC). Dar asta nu a fost suficient, căci tânărul Fernando Gaviria (Etixx-QuickStep) şi Peter Sagan (Tinkoff) au remontat cu uşurinţă ecartul, iar Gaviria părea favoritul la victorie. Însă cu 300 de metri înainte de final, tocmai când cei patru au fost prinşi de grupul Kristoff, columbianul a alunecat şi a căzut în mijlocul plutonului, spulberându-şi şansele la victorie. Din acel moment sprintul a explodat şi Arnaud Demare a fost cel mai bine poziţionat pentru a-l gestiona. Francezul i-a depăşit la final pe Ben Swift (Sky) şi Jurgen Roelandts (Lotto Soudal).

Pentru Demare e a treia victorie a sezonului şi poate cea mai importantă de la titlul mondial la U23 de la Copenhaga din 2011. Francezul urmează să concureze în clasicele pe pavate din Belgia, dar şi în Paris-Roubaix, urmând ca în mai să meargă în Giro.