Mihai Băbăiță va concura în Franța, în 2016

Numărul sportivilor români care concurează pentru echipe din Europa Occidentală crește în 2016, după ce juniorul Mihai Băbăiță a semnat cu unul dintre cele mai prestigioase cluburi de ciclism din Franța, Union Cycliste Nantes Atlantique.

Echipa este de primă divizie în campionatul francez și a fost fondată cu mai bine de un secol în urmă, în 1909. „Sunt extrem de fericit că directorului sportiv Anthony Ravard a decis să îmi ofere această șansă și mă voi dedica în întregime afirmării în cadrul echipei, cu toate că nivelul din Franța e foarte ridicat”, a spus Băbăiță, care în 2015 a cucerit medalia de argint în proba de contratimp individual a Campionatelor Naționale de Șosea și pe cea de bronz în proba de fond a aceleiași competiții.

Fostul rutier al echipei Intersport Miercurea Ciuc a început deja pregătirea pentru noul sezon și din data de 14 februarie el va participa la un cantonament pe velodrom în Bourges. „Momentan totul este nou pentru mine, nivelul de pregătire al juniorilor francezi este mult mai avansat și va fi o provocare serioasă să fac față. Acest lucru l-am realizat anul trecut când am participat la două curse în Hexagon, la care juniorii din Franța se pregăteau pentru Campionatele Mondiale. Totuși, rămân încrezător în propriile forțe”, declară rutierul originar din Timișoara.

Ca obiective principale în acest an, el și-a trasat victoria la Campionatele Naționale de Șosea și participarea la Campionatele Mondiale din Qatar unde vrea să reușească o clasare remarcabilă pentru România. „Evident, doresc să am cât mai multe clasări pe podium la cursele importante la care voi participa. Mă simt norocos că am această șansă și vreau să mulțumesc mai multora pentru asta, de la echipa Intersport Miercurea Ciuc, domnului antrenor Viorel Grosu, până la antrenorul Florent Horeau, federației și, mai ales, familiei mele”, a mai adăugat acesta.

Emil Dima, protagonist al puternicei curse de juniori San Giuseppe

Vice-campionul balcanic de șosea Emil Dima (Torpedo Zărnești) revine azi în țară după un stagiu de pregătire efectuat în Italia. Rutierul s-a antrenat în Peninsulă în compania echipei de U23 Cerone Cycling Team și a participat duminica trecută la puternica întrecere de juniori GP San Giuseppe-Città di Galliate.

O scurtă pauză de la antrenament pentru Emil Dima, care s-a bucurat de priveliștea pe care o oferă orașul Torino

„Am avut parte de niște antrenamente foarte bune în compania echipei și vreau să-i mulțumesc antrenorului federal Ovidiu Burghelea pentru că m-a susținut să ajung aici”, spune Dima, vizibil marcat de experiența italiană. „Am acumulat mulți kilometri și ușor-ușor ating o formă foarte bună. La concursul de duminică am rămas impresionat de ceea ce înseamnă ciclismul italian de la organizare și până la participanți, care nu au fost deloc puțini – 199 din 20 de echipe, printre care și Naționala Sloveniei.

Carloalberto Giordani (MCipollini Assali Stefen) câștigă GP San Giuseppe-Città di Galliate în fața rusului Serghei Rostovțev (Team Giorgi ASD)

Cursa la care a participat sportivul din Zărnești, GP San Giuseppe-Città di Galliate, a avut 96 de kilometri lungime și un traseu preponderent plat. Prima oră de cursă a avut o medie de 46-47km/h, fiind echipe puternice care impuneau ritmul. „Am încercat după jumătatea cursei două atacuri, dar fără succes. Cu 12 kilometri înainte de final am atacat și am reușit să iau un avans de vreo 10 secunde, după care a mai atacat un rus și un italian”, își amintește Dima, care pune pe seama lipsei de experiență și a neatenției faptul că s-a rupt de cei doi. Pe urmă, a mai fost implicat în câteva căzături în pluton, așa că în final s-a văzut nevoit să se mulțumească cu locul 57.

„Chiar dacă nu am produs un rezultat notabil, am văzut că sunt în formă bună și că sunt la același nivel cu cei de aici, dar experiența își spune cuvântul, precum și lipsa unei echipe care să mă ajute. Voi reveni în Italia pe data de 14 aprilie urmând să mai particip la două concursuri”, încheie sportivul care este și vice-campion național la șosea, fond și contratimp.