Știri pe scurt: 7 februarie 2016

Marcel Kittel (Ettix-QuickStep) poate spune că a început sezonul cu dreptul, după ce a câștigat ultima etapă din Turul Dubai și odată cu aceasta și clasamentul general al competiției. Deși pierduse teren în etapa a treia, neamțul a revenit spectaculos în ultimul stagiu grație unui ajutor impresionant din partea echipei și s-a impus în fașa lui Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), în vreme ce Juan José Lobato (Movistar) a ocupat ultima treaptă a podiumului. „Încrederea în forțele proprii mi-a sporit substanțial după acest succes și contează foarte mult și faptul că e prima cursă în tricoul echipei Ettix-QuickStep. Mi se pare un început ideal de sezon”, a spus Kittel la finalul întrecerii.

Ediția din acest an a Herald Sun Tour i-a revenit lui Christopher Froome (Sky), care a urcat pe prima poziție a clasamentului general în ultima etapă, ca urmare a unui atac puternic pe urcările incluse în respectiva manșă. Astfel, coechipierul său, Peter Kennaugh a coborât pe locul secund al clasamentului general, pe când locul al treilea i-a revenit lui Damien Howson (Orica-GreenEdge). Pentru Froome, aceasta a fost prima cursă după abandonul din Turul Spaniei 2015, dar mai mult decât atât, el consideră că efortul depus și coeziunea arătată de echipa sa sunt semnele unui sezon puternic pentru formația britanică.

Tot echipa Sky a dat și câștigătorul Turului Valenciei, în persoana lui Wout Poels. Olandezul s-a impus în prima și în ultima etapă, iar între cele două succese nu a fost detronat de pe prima poziție a clasamentului general. Acest lucru i-a adus nu doar tricoul de lider, ci și cel al câștigătorului clasamentului pe puncte și al cățărătorilor, iar ca mărturie suplimentară a eficienței Sky stă victoria din ierarhia pe echipe. Evoluția echipei Tușnad Cycling Team s-a încheiat într-o notă încurajatoare, înregistrându-se cea mai bună clasare dintr-o etapă a cursei, locul 27 obținut de Andrei Nechita, care a sosit cu primul pluton la linia de finish. Cel mai bine clasat rutier al echipei din România a fost Martin Lestido, locul 71, în timp ce rutierul român cu cea mai bună comportare a reușit să fie același Nechita, pe poziția 119.

Grega Bole (Nippo-Vini Fantini) a câștigat prima cursă din calendarul rutier italian, G.P. Costa degli Etruschi, în fața lui Francesco Gavazzi (Androni-Sidermec) și a lui Diego Ulissi (Lampre-Merida). Slovenul în vârstă de 30 de ani a marcat astfel revenirea la formația italiană într-o manieră notabilă, iar la victorie, conform spuselor sale, a contribuit întreaga echipă, din care a făcut parte și Eduard Grosu, care a încheiat pe locul 28, la 45 de secunde de învingător.

Știri pe scurt: 3 februarie 2016

Prima etapă din Turul Dubai i-a revenit lui Marcel Kittel (Ettix-QuickStep), care l-a surclasat pe Mark Cavendish (Dimension Data) în mult așteptatul duel al sprinterilor. „Mă bucur de victorie, dar mai presus de asta, rămân cu capul pe umeri și îmi verific forma. Obiectivele mele sunt mai târziu în sezon, însă pentru a ajunge la acestea în formă maximă, am nevoie de astfel de pași intermediari”, a spus neamțul după succes. Victoria sa i-a adus și un bonus de 10 secunde, astfel că în cea de-a doua etapă va îmbrăca tricoul de lider.

Echipa Sky s-a făcut remarcată în Jayco Herald Sun Tour, după ce a dominat prima etapă de fond a cursei. Un atac puternic al lui Chris Froome l-a găsit pe coechipierul Peter Kennaugh singurul rutier capabil să facă față ritmului, astfel că cei doi au ajuns împreună la linia de sosire, unde cel din urmă a fost lăsat să câștige.”Ocazia a fost ideală să îmi testez forma fizică și am profitat de aceasta. Urmează un sezon dificil așa că trebuie să fiu pregătit din toate punctele de vedere”, a declarat câștigătorul en-titre al Turului Franței, Froome.

Formația britanică s-a întâlnit cu succesul și în Spania, după Wouter Poels (Sky) s-a impus în prologul de 16.2 kilometri al Volta a la Comunitat Valenciana. Olandezul și-a adjudecat astfel și tricoul de lider, pe care îl va purta în prima etapă, însă există șanse mari să fie deposedat de acesta. Cei 163 de kilometri dintre Castellon și Fredes se încheie în cățărare, iar favoriți ca Luis Leon Sanchez (Astana) pot face oricând o mutare periculoasă. Dintre rutierii Tușnad Cycling prezenți în Spania, Andrei Nechita s-a clasat cel mai bine, la 2:43 de câștigător.

John Degenkolb (Giant-Alpecin) va rata prima parte a acestui sezon și, astfel, nu va putea să își apere victoriile din Milano-Sanremo și Paris-Roubaix. Vestea a venit în urma diagnosticului și perioadei de recuperare impuse de medici, cauzate de accidentul suferit de echipă în Calpe, Spania. „Probabil, până la momentul curselor, voi fi fost deja demult pe bicicletă, dar nu are rost să particip doar pentru a bifa prezența. Vreau un rezultat de top și dacă nu se poate anul acesta, atunci mă pot împăca cu gândul”, zice sportivul celor de la Giant-Alpecin.