Adevarul despre Adapostul de Caini al Primariei Bacau. Episodul 1

In urma investigatiilor (neterminate inca) facute atat la Primaria Bacau cat si la DSVSA Bacau (Directia Sanitar Veterinara), de catre Asociatia Iubim Natura,s-a ajuns la concluzii dezastruoase. Vom expune aceste concluzii dezastruoase pe episoade, datorita volumului mare si divers care reiese din corespondenta cu autoritatile cat si din observatiile la fata locului. De asemenea, inca mai asteptam unele raspunsuri de la institutiile implicate si, implict, vinovate de acest dezastru.

In aceasta prima parte vom vorbi despre controalele efectuate si neefectuate de catre DSVSA Bacau.

 

Concluzii majore (raspuns DSVSA Bacau):

  • in continuare, desi au trecut deja 3 luni, Primaria Bacau nu are voie sa prinda caini de pe strazile Bacaului;
  • in primii 3 ani de la autorizarea Adapostului de Caini al Primariei Bacaunu au existat controale de la DSVSA Bacau;
  • in primii 4 ani de la autorizarea Adapostului de Caini al Primariei Bacau, controalele DSVSA Bacau s-au aplicat discretionar, ineficient si fara nicio masura concreta;
  • a fost nevoie de un control de la Bucuresti pentru ca adapostul sa fie inchis pentru nereguli grave. Cei de la Bacau “nu” au observat aceste grave nereguli.

 

Mai departe vom detalia si proba cele afirmate.

In primul rand, activitatea de capturare si adapostire a cainilor maidanezi din Bacau este in continuare oprita. Au trecut mai bine de trei luni de la controlul ANSVSA Bucuresti care a dispus sistarea pentru 30 de zile a activitatii de capturare si adapostire a cainilor comunitari si amendarea cu 800 lei a Serviciului de Gestionare a cainilor comunitari (mai multe detalii gasiti aici).

De retinut: neregulile grave au fost gasite de catre controlul de la Bucuresti!

 

In al doilea rand, totul s-a facut cu complicitatea tacita sau nepasarea celor de la DSVSA Bacau. Adapostul de Caini al Primariei Bacau a fost autorizat deDSVSA Bacau pe 27.09.2010. De atunci si pana pe 21.03.2013, DSVSA Bacau nu a dispus niciun control. La aceasta data, autoritatea face un control dar nu dispune nicio masura. Ceea ce echivaleaza cu aprobarea adapostului in situatia existenta, situatie care s-a perpetuat pana la controlul venit de la Bucuresti si care a dus la sistarea activitatii.

 

Pe 21.05.2013 s-a efectuat un nou control care a sesizat doar faptul ca nu exista o persoana care sa raspunda de mancarea cainilor din Adapost.

Pe 13.09.2013 DSVSA a facut un nou control la care nu s-au dispus masuri.

Acesta a fost ultimul control din 2013.

 

Anul 2014 incepe cu un control pe 19.02.2014 la care incep sa apare lucruri noi: Adapostul Primariei Bacau nu are boluri pentru mancare si apa la caini; nu are inscriptionat mijlocul auto cu care prinde cainii; lipsa unui plan de actiune privind gestionarea cainilor. Lucruri grave. Intrebarile (retorice) care apar: dar pana atunci cum au mancat si au baut apa cainii? Cum s-a desfasurat gestionarea cainilor fara un plan adecvat si legal? De ce DSVSA Bacau nu s-a sesizat in privinta acestor lucruri la controalele de dinainte?

 

Pe data de 13.05.2014 DSVSA Bacau efectueaza un nou control la adapostul de caini. Acest control este o urmare fireasca a controlului de la Bucuresti din data de 10.04.2014 care a dispus inchiderea adapostului pentru nereguli grave:

  • detinerea unui numar de peste 1000 de caini intr-un spatiu viran neamenajat;
  • depasirea numarul de caini permis de lege a fi cazati intr-o cusca;
  • custi neconforme cu prevederile legale si neigienizate;
  • cazarea catelelor cu pui impreuna cu caini adulti;
  • etc. (Oare cate or fi? Vom afla in curand…)

Intrebare retorica: Oare de ce controalele dispuse de DSVSA Bacau nu au evidentiat aceste aspecte grave?