Beneficiile parchetului pentru incalzire din pardoseala

Intotdeauna cand este vorba de alegerea unui parchet ce urmeaza sa fie instalat pe un sistem de incalzire in pardoseala, beneficiarii sunt focusati pe grosimea materialului, criteriu exclusiv, din punctul lor de vedere, pentru aprecierea conductivitatii termice.

Corect este insa sa se ia in calcul la aprecierea unui material inertia termica.

Inertia termica reprezinta capacitatea unui material de a conduce și a stoca căldura.

I = (kρc)½ [tiu = J m-2 K-1 s-½]

k = conductivitatea termica [W m-1 K-1]

ρ = densitatea [kg m-3]

c = capacitatea termica [J kg-1 K-1]

Analiza acestui indicator, mult mai complex, este mult mai corecta. Astfel se ia in calcul nu numai grosimea produsului, dar si densitatea acestuia.

Un produs de 10 mm al carui suport este fabricat din placaj, fapt intalnit, in special, la produsele de provenienta Italia sau Asia, nu are aceeasi densitate cu cele al caror suport este fabricat din lemn de conifer. Astfel, un produs cu grosime de 14 sau 15 mm cu suport de conifer va avea aceeasi inertie termica ca si cea a unuia de 10 mm cu suport de placaj sau HDF.

Cel mai la indemana mod de constientizare a acestui tip de abordare este observarea timpului de racire al pardoselei. Acest lucru se petrece treptat, intr-o durata de timp mai extinsa.

Este sistemul de incalzire prin pardoseala doar o strategei de marketing?

Preconceptia conform careia cel mai bun parchet pentru sistemele de incalzire in pardoseala, este doar un rezultat al unei strategii comerciale. Unii producatori au gasit ca singura varianta de promovare a produsului in piata acest argument al grosimii.

In realitate, orice tip de parchet stratificat poate fi utilizat pentru placarea unei sape incalzite, iar alegerea ar trebui sa tina cont de mult mai multe aspecte decat grosimea, cum ar fi: calitatea, provenienta materialelor utilizate la finisaj, certificarile existente.

Daca vorbim despre placari exterioarea, deja oamenii s-au educat. Intreaba nu doar de grosime, ci si de densitatea materialului. Ce ar fi sa incepem si sa aplicam algoritmul si la parchet?