Locurile de munca sunt in scadere – Ce e de facut?

In momentul in care numarul de locuri de munca a fost micsorat, oamenii au inceput sa se teama de modul in care acest lucru le va afecta viitorul. In tara noastra foarte multe locuri de munca au fost desfiintate, lucru care a dus la cresterea numarului de someri.

Motivele care au dus la desfiintarea unor locuri de munca sunt multiple. In timp ce unii acuza criza economica si cresterea taxelor si impozitelor, altii se plang de limitarea pietei de desfacere si de prezenta pe piata a unor corporatii internationale multidezvoltate si bogate.

Aceste aspecte au dus la desfiintarea firmelor mici si mijlocii si implicit, a scazut numarul de locuri de munca. Corporatiile mari internationale doresc sa angajeze numai tineri cu varstele pana in 35 de ani si care sa aiba experienta in domeniul lor de activitate.

Cum prezenta pe piata romaneasca a companiilor care accepta sa angajeze tineri fara experienta este destul de redusa, in unele cazuri numarul de candidati tineri pe un post unde se cere experienta de 5-10 ani este foarte redus.

Problema locurilor de munca din orasele mari

In capitala si in orasele mari precum Constanta, Iasi, Cluj, Timisoara sau Brasov numarul de oferte de locuri de munca este inca destul de mare. Din pacate, aceste locuri de munca nu au un target foarte relevant, deoarece ele privesc fie muncitorii necalificati, fie persoane cu studii superioare aprofundate.

O varianta de mijloc privitoare la unele locuri de munca bine platite nu prea exista. Acest lucru se intampla la un nivel redus si in orasele mici sau in zonele rurale. Astfel, singura varianta care ramane este sa se caute locuri de munca in strainatate.

Pentru ca in Romania numarul de locuri de munca este redus, iar unele din cele care sunt nu ofera conditii optime de munca, multe persoane aleg sa plece sin tara si sa isi caute locuri de munca in strainatate.

In tari precum Spania, Italia, Franta, Germania, Portugalia , Israel sunt multe locuri de munca destinate romanilor. In ultimii doi ani si Danemarca, Cehia sau Austria au locuri de munca pentru romani, sarbi, croati, bulgari si moldoveni.

In aceste tari exista locuri de munca destinate romanilor in sectoarele industriale, agricole sau in constructii. In timp ce Marea Britanie ofera locuri de munca pentru romani in constructii in proportie mai mare fata de Spania sau Italia, acestea din urma ofera locuri de munca in agricultura si industrie.

Salariile unor astfel de locuri de munca in strainatate sunt cu mult mai mari decat in tara. Uneori salariile ajung sa se tripleze atunci cand le comparam cu cele din tara noastra.