Somnul bebelușilor – pijamalele îl pot îmbunătăți considerabil

Bebelusii au un somn cu totul deosebit fata de noi. Stiai ca nou-nascutii dorm cate 18 ore din 24? Evident, trebuie treziti la fiecare 2-3 ore sa fie hraniti (in cazul in care nu se trezesc singuri si plang de foame). Este bine ca acestia sa fie imbracati confortabil pentru a dormi cat mai bine.

Cu siguranta, doresti sa-ti imbraci copilul intr-o pijama sigura si confortabila care sa-l ajute sa-si mentina temperatura optima a corpului.

Contrar a ceea ce probabil ai auzit, pijmalele pentru bebelusi nu trebuie sa fie rezistente la flacara. Tesaturile naturale moi, respirabile precum bumbacul sunt bune, dar trebuie utilizate intr-o imbracaminte care vine perfect pentru a fi sigure.

Somnul bebelusilor este adesea „tulburat” de accesoriile in plus care nu au niciun rost.Evita panglicile, sireturile si alte obiecte decorative care s-ar putea infasura in jurul copilului si l-ar putea sufoca.

In ceea ce priveste imbracarea copilului cu multe haine, nu exagera. Supraincalzirea este un factor de risc pentru sindromul de moarte subita a sugarului.

Mentine in camera o temperatura confortabila, nu fierbinte. Apoi imbraca-ti copilul intr-o tinuta in care tu te-ai simti confortabil, dar mai adauga un rand. Deci daca tu te simti confortabil intr-un singur rand de haine, imbraca-l pe cel mic cu doua randuri.

Cizmulitele sunt o modalitate buna de a mentine picioarele celui mic incalzite atunci cand este frig, si, din moment ce o parte buna din temperatura corpului iese prin cap, o caciulita ar trebui, de asemenea, folosita. Nu acoperi bebelusul cu paturi mari, pufoase pentru ca acestea s-ar putea ridica peste cap si l-ar putea sufoca. Opteaza pentru un sac de dormit.

5 lucruri pe care nu le stiai despre somnul bebelusilor

bebe care casca

Nou-nascutii dorm pana la 18 ore pe zi

Parintii nou-nascutilor se plang adesea ca nu reusesc sa doarma. Dar asta tine doar de experienta parintilor. Nou-nascutii au nevoie de o cantitate masiva de somn – 15-18 ore in fiecare zi.

Problema pentru noi este ca bebelusii impart acest timp in bucati in cele 24 de ore din zi si noaptea. Vestea buna este ca dupa cateva luni, ceasul lor biologic intra in actiune si incep sa doarma mai mult in timpul noptii.

Bebelusii au nevoie de somn dupa 45 min – o ora

Nou-nascutii pot sta treji pentru perioade foarte scurte de timp – maxim o ora. Acest timp creste treptat, si, cand ajung la sase luni, majoritatea bebelusilor pot ramane trejio timp de 2-3 ore.

Daca bebelusul tau sta treaz mai mult decat atat, el poate intra rapid intr-o stare agitata. Ii va fi greu sa doarme, dar nici nu va putea sta treaz si fericit.

Daca doresti ca bebelusul tau sa planga mai putin si sa doarma mai mult, stai cu un ochi pe ceas si cu unul pe copil. Este usor sa ratezi semnele pe care ti le ofera copilul cand este obosit si sa il tii treaz mai mult timp. Pentru a-i ajuta sa doarma mai bine, imbraca-i in niste pijamale pentru copii din bumbac.

Asa ca priveste-ti cu atentie bebelusul si ajuta-l sa doarma ori de cate ori se simte obosit. Cu cat doarme mai mult, cu atata este mai fericit.

Nou-nascutii nu fac diferenta dintre zi si noapte

Nou-nascutii nu pot sa diferentieze ziua de noapte, deoarece in pantece nu exista nicio diferenta. Aceasta impartire zi/noapte este pentru ei un concept total nou, si probabil cred ca tu esti cea care ai diferentiat ziua de noapte. Va trece ceva timp pana ce ceasul biologic al copilului se va potrivi cu al tau.

Spre deosebire de adultii care dorm intreaga noapte, nou-nascutii isi impart somnul in 4-7 etape (sau chiar mai multe). Perioada de somn este raspandita atat pe parcursul zilei cat si pe parcursul noptii.

Bebelusii au un somn foarte activ, zgomotos

Nou-nascutii nu sunt linistiti atunci cand dormi. Ei mormaie, suspina, ganguresc si isi schimba locul in timpul somnului. Unii nou-nascuti chiar plang sau se alapteaza in timp ce sunt adormiti. Aceste zgomote si miscari nu semnaleaza intotdeauna trezirea si nu necesita intotdeauna o actiune din partea ta.

bebelus care doarme

Cand sunetele sau miscarile bebelusului te trezesc din somn, stai un minut, pentru a observa si a asculta ce se intampla. Este posibil ca tot zgomotul si toata actiunea sa se produca in timpul somnului. Daca cel mic doarme, nu-l ridica din patut si nu-l trezi – lasa-l sa doarma.

Nou-nascutilor nu le place sa doarma intr-o camera extrem de linistita

Mediul de care s-a bucurat bebelusul tau in pantece a fost insotit de o simfonie de sunete continua asa ca multi nou-nascuti nu se vor simti bine intr-o camera linistita.

Cu toate acestea, zgomotele ascutite cum ar fi sunetele de la TV si latratul cainelui pot trezi nou-nascutul.

Folosind o actiune constanta a unui sunet profund, energic, numit „zgomot alb”, aceste zgomote de prin casa pot fi mascate. Cele mai bune sunete sunt, de fapt, cele din spectrul „zgomotului roz”.

Zgomotul roz este o varianta a zgomotului alb care suna plin, profund, bogat si monoton. Exemple perfecte de zgomot roz sunt sunetele care imita bataile inimii, valurile oceanului sau picaturile de ploaie.

Acest zgomot special ar trebui sa fie dat la un volum care sa mascheze sunetele ascutite, dar nu atat de tare incat sa dauneze auzului delicat al bebelusului.