Reciclarea bateriei auto

Bateria auto functioneaza prin transformarea energiei chimice in energie electrica. Din pacate, dupa ce bateria auto ajunge in momentul in care nu mai functioneaza, toate substantele din interiorul acesteia nu se evapora, ci raman in bateria auto iar acestea reprezinta un real pericol daca nu sunt reciclate.

Inainte de aparitia unor legi care reglementau reciclarea bateriei auto, acestea se depozitau intr-un depozit de deseuri si doar atat.

Chiar si in aceste zile, in intreaga lume se depun eforturi legate si de reglementarea pentru reciclarea bateriilor si reutilizarea compusilor chimici ce se afla in bateria auto. Insa, responsabilitatea este si mai mare in momentul de fata, tinand cont si de faptul ca masinile electrice vor fi principalele mijloace de transport in viitor.reciclare baterie auto

Importanta reciclarii  bateriilor auto

In general, in bateriile auto standard sunt substante chimice precum dioxidul de plumb, acidul sulfuric si o cantitate de argint care produc curent electric pentru alimentarea consumatorilor masinii. Intra aici pentru detalii de constructie si functionare a bateriilor auto.

Efortul depus in reciclarea bateriilor auto are mult sens avand in vedere impactul negativ, pe termen lung pe care il au acestea in cazul in care nu se recicleaza. Daca bateriile doar se strang intr-un depozit, la un moment dat, din cauza deteriorarii, elementele lichide se vor infiltra in pamant si in apele subterane.

Acidul din bateria auto este daunator plantelor, iar dioxidul de plumb este o neurotoxina puternica, care poate ajunge pana si in alimentele pe care le cumparam din piete sau supermarket.

Plumbul este deosebit de devastator mai ales pentru copii si poate provoca multe probleme cronice ce tin de dezvoltarea intelectuala.

Pe langa toata aceasta isterie a reciclarii, de fapt a reutilizarii componentelor bateriei auto pentru producerea altora noi, procesul de productie foloseste mult mai multe resurse naturale iar in acest fel se creaza un cerc vicios.

Procesul de reciclare este unul foarte anevoios si periculos. Dupa ce un concasator marunteste o multime de baterii in acelasi timp, plmbul, argintul, apa acida si plasticul sunt separate. Acidul din apa este neutralizat chimic, iar apa rezultata este purificata, plmbul si argintul sunt topite si reutilizate in producerea de noi baterii auto, iar plasticul va fi retopit pentru a fi utilizat in producerea de noi carcase pentru bateriile auto.

Intregul proces de reciclare este costisitor si un consumator foarte mare de timp, dar dupa finalizarea acestui proces, eliberarea substantelor chimice nocive se mentine la un nivel minim.

In viitor, reciclarea bateriilor auto va fi o provocare

Pana in anul 2025, se estimeaza ca pana la 90% din piata bateriilor cu ioni de litiu vor proveni de la vehicule electrice si hibride. Asta inseamna ca, inevitabil, in urmatorii cativa ani, vom simti un flux urias  de baterii auto, din ce in ce mai complexe, care vor determina construirea multor puncte de colecare pentru bateriile auto.

In timp ce reglementarile vor interzice prin lege si vor responsabiliza soferii de autovehicule,privind  reciclarea bateriilor auto doar in puncte specializate, modul in care se va planifica o marire a capacitatii de reciclare a bateriilor auto este o problema foarte mare.

O problema grava, o reprezinta bateriile auto pentru vehicule total electrice, care sunt mult mai complexe  decat cele conventionale si care contin inclusiv cobalt, mangan, nichel si aluminiu. In momentul de fata, majoritatea punctelor de reciclare a acestor tipuri de baterii auto nu sunt pregatite pentru a gestiona acest tip de reciclare.

Procesele de reciclare a acestor tipuri de baterii auto se vor alinia la un moment dat, si se lucreaza in acest moment la schimbarea legislatiei in conformitate cu tehnologia, iar cu toate acestea suntem mult mai aproape de o solutie decat acum cativa ani.

Daca esti un cetatean responsabil si doresti ca pe termen lung sa nu te imbolnavesti si mai ales cei dragi tie, te sfatuim sa reciclezi bateria auto la un punct specializat in acest sens si sa iei in calcul ca unele puncte de reciclare pot oferi un pret bun pe o baterie defecta.

Potrivit studiilor, in urmatorii ani vei folosi o masina total electrica, asa ca, este bine sa te inveti inca de acum cu reciclarea responsabila a bateriei auto, iar atunci cand iti vei achizitiona o masina electrica si va trebui sa reciclezi o cantitate mai mare, nu vei avea nicio problema in acest sens.