Cupa menstruala si cum se utilizeaza

Ce este o cupa menstruala?

O cupa menstruala reprezinta un dispozitiv special creat pentru femei, care are forma de clopotel si poate fi reutilizat. Este fabricata din cauciuc natural (latex), este foarte flexibila si poate fi introdusa in interiorul vaginului cu multa usurinta. Scopul unui asemenea produs este de a colecta sangele menstrual si nu de a-l absorbi, asa cum fac alte produse de protectie, aici referindu-ne la tampoane si la absorbante.

cupa-menstruala

O cupa menstruala are o capacitate de colectare de pana la trei ori mai mare decat o are un tampon si poate fi lasata in interiorul vaginului chiar si pana al 12 ore. Cupa, dupa ce este extrasa din interiorul vaginului, trebuie spalata foarte bine cu apa si cu sapun si apoi reintrodusa, in cazul in care ciclul menstrual nu s-a finalizat.

Cupa menstruala potrivita

Asa cum bine stim, fiecare femeie este diferita si este „construita” altfel. Asadar, in functie de structura ei, dar si de caracteristicile ciclului menstrual, va alege si cupa. Totodata, trebuie sa mentionam faptul ca exista mai multe variante de cupe menstruale si ar trebui sa se tina cont de anumiti factori, atunci cand se alege un asemenea produs.

  1. Materialul- majoritataea cupelor menstruale sunt realizate din silicon medical, care este hipoalergenic. De asemenea, mai sunt cupe care sunt facute din latex sau din TPE (plastic si cauciuc).
  2. Fermitatea- Cupele menstruale pot fi moi sau mai rigide. Cele care sunt de dimensiuni mai mari sunt ceva mai ferme decat cele de dimensiuni mai mici. Cele ferme sunt mai dificil de introdus in interiorul vaginului, insa au calitatea de a se deschide mai usor. Majoritatea femeilor le prefera pe cele mai moi, pentru ca sunt mai usor de introdus in vagin.
  3. Dimensiunea- Cupele menstruale, in general, se gasesc in doua dimesniuni si anume: o dimensiune pentru femeile sub 30 de ani si care nu au nascut si o alta dimensiune pentru cele de peste 30 de ani si care au cel putin o nastere. Sunt companii care fabrica cupe menstruale de mai multe marimi.
  4. Capacitatea- Cupele menstruale pot aduna aproximativ 20-30 ml de sange si ar trebui aleasa in functie de cat este de abundent fluxul menstrual.
  5. Forma- Unele cupe menstruale au o forma mai rotunda si mai larga, in timp ce altele sunt mai lungi si mai inguste. Si marginile cupei pot sa fie diferite in ceea ce priveste grosimea si forma.
  6. Gaurile pentru aer- In functie de producator, gaurile pot sa difere ca numar si amplasare. Rolul acestora este de a ajuta la extragerea cupei, deoarece permit patrunderea aerului care elimina efectul de vacuum format in interiorul vaginului.

Ce trebuie sa stiti inainte de a introduce cupa menstruala?

Inainte de a introduce cupa in interiorul vaginului, mai ales daca faceti asta pentru prima oara, trebuie sa o lubrifiati, pentru a va asigura ca va intra cu usurinta. In acest sens, puteti sa folositi doar apa sau un produs pe baza de apa. Daca veti proceda in acest mod, veti reduce semnificativ senzatia de disconfort.

Pasi pe care trebuie sa ii faceti inainte de a insera cupa

Inainte de a introduce cupa in interiorul vaginului, trebuie sa va spalati foarte bine pae maini cu apa si cu sapun. De asemenea, si cupa trebuie spalata in acelasi mod. Urmatorul pas este de a aplica putin lubrifiant si de a gasi o pozitie cat mai confortabila de a o introduce. In cazul in care ati folosit pana acum un tampon, va va fi mai usor sa realizati acest pas.

Ceea ce urmeaza sa faceti este sa tineti intr-o mana cupa pe care, initial, ati pliat-o, in timp ce cu cealalta veti deschide labiile. Veti introduce cupa in interiorul vaginului, suficient cat sa ajunga exact sub colul uterin. Dupa ce ati introdus-o, sa aveti grija sa o rotiti usor pentru ca ea sa se deschida complet si sa se fixeze de peretii vaginali.

perioada-menstruala

In cazul in care simtiti un disconfort dupa ce ati asezat cupa, este recomandat sa vorbiti cu un medic specialist; este posibil sa nu o fi asezat corect. Dar, pentru o mai mare siguranta, nu ezitati sa cereti sfatul unui specialist! Cupa menstruala poate fi mentinuta pana la 12 ore, in functie de cat este de abundent fluxul menstrual.

Pasi pe care trebuie sa ii faceti atunci cand extrageti cupa

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va spalati bine pe maini, dupa care sa va gasiti o pozitie cat mai confortabila. Urmatorul pas este sa apucati tija cupei, dar si baza ei si sa trageti usor. Pe masura ce extrageti cupa din interiorul vaginului, este necesar sa apasati baza acesteia folosindu-va de degete, pentru a elimina vacuum-ul format in interior.

Urmatorul pas este de a goli cupa in toaleta, de a o spala foarte bine cu apa si cu sapun si de a reintroduce in interiorul vaginului, daca este cazul; daca menstruatia s-a terminat, produsul se sterilizeaza prin fierbere si se depoziteaza in saculetul lui special.