Totul ce trebuie sa stii despre televizoare
La fel cum radioul si telefonul sunt dispozitive pentru conversia energiei acustice in energie electrica si invers, televizoare sunt dispozitive care primesc semnale transmise wireless, unde electromagnetice si le transforma in energie acustica si lumina pentru vizualizare al televizoare.
Desi prima inspiratie pentru inventarea unor televizoare a existat inca din anii 1830, cand inventatorul Michael Faraday a demonstrat relatia dintre lumina si energie electrica, televizoare nu au devenit practice pentru productie in masa pana la mai mult de un secol mai tarziu – in 1940.
Istoria acestor televizoare este marcata de o serie de dispozitive care au fost progresiv mai eficiente la trimiterea sau primirea tiparelor electronice transmise wireless care contineau informatii de lumina si sunet, semanand din ce in ce mai mult cu televizoare moderne de astazi.
Primele televizoare
Primele „televizoare”, precum primele calculatoare, au facut uz de mijloace mecanice pentru a stoca informatii. In 1883, inginerul german Paul Nipkow a introdus un dispozitiv care functiona cu ajutorul unui disc rotativ de scanare, care a fost perforat cu gauri mici, intr-o spirala. Imaginile de pe primele televizoare puteau fi „defalcate”, prin utilizarea unei fotocelule sensibile plasate in spatele discului.
Fotocelula transmitea apoi imaginea ca o serie de impulsuri electrice la un receptor din televizoare, in receptor, impulsul electric din televizoare putea fi din nou transformat in lumina si stralucea printr-un disc de filare identic, care reconstituia imaginea initiala pentru televizoare – dar la un nivel foarte slab al rezolutiei.
Multe variante si imitatii ale acestui sistem mecanic de televiziune au fost inventate si utilizate de catre pasionati si entuziasti ai electronice in urmatorii sfert de secol. Imbunatatiri incrementale a avut loc, dar de televizoare mecanice au ramas mai mult o curiozitate decat practice pentru utilizarea in masa.