Cum sa utilizati corect prezervativele
Prezentare generala
Daca sunteti in cautarea unei forme de protectie pentru sarcinile nedorite si pentru bolile cu transmitere sexuala si nu doriti sa mergeti la medic dupa reteta, atunci sa stiti ca prezervativele sunt o optiune potrivita pentru dvs.
Ele sunt niste produse discrete, accesibile ca pret si nu contin hormoni sintetici care ar putea sa va faca rau. Prezervativele se pot gasi atat in farmacii, cat si in supermarketuri sau in mediul online.
Cum previn prezervativele sarcinile?
Trebuie sa stiti ca prezervativele actioneaza ca o bariera intre dvs. si partener in timpul actului sexual. Ele au rolul de a opri transferul de fluide de la un organism la celalalt, dar si contactul direct cu pielea, in zona genitala. Asta inseamna ca prezervativele va ajuta sa tineti departe sarcinile nedorite, dar si afectiunile de natura sexuala.
Prezervativele pot fi utilizate in combinatie cu alte metode contraceptive, cum ar fi pastilele anticonceptionale sau steriletul.
Prezervativele masculine
Aceste prezervative se aseaza pe penis pentru a va proteja atat in timpul sexului vaginal, cat si in timpul celui oral si anal. De cele mai multe ori, ele sunt facute din latex sau din poliuretan. De asemenea, se gasesc variante lubrifiate si non-lubrifiate, cu spermicide sau fara.
Prezervativele sunt foarte ieftine si au marimi, forme, culori si arome diverse. Cand sunt utilizate corect, prezervativele protejeaza impotriva sarcinilor in 98% din cazuri, conform studiilor care s-au facut.
Prezervativele pentru femei
Aceste prezervative au fost create pentru reprezentantele sexului frumos si sunt niste produse care se introduc in interiorul vaginului sau a anusului. Sun fabricate din poliuretan sau nitril si sunt mai scumpe decat cele pentru barbati si nici nu exista intr-o varietate atat de larga. Si prezervativele pentru femei au o eficienta dovedita de 95%.
Care prezervative sunt considerate cele mai bune?
Prezervativele masculine care sunt din latex, poliizopren si poliuretan sunt cele mai bune variante care va pot oferi protectia dorita in timpul relatiilor intime. Ele va pot proteja de HIV, gonoree, chlamydia sau sifilis. Alte afectiuni, cum ar fi herpesul sau negii genitali se pot transmite prin contactul direct cu pielea. In cazul in care prezervativul nu acopera foarte bine zona afectata, virusii si bacteriile pot trece de la un organism la altul.
Prezervativele feminine protejeaza si ele de bolile cu transmitere sexuala, dar sunt necesare mai multe studii care sa le demonstreze eficienta. Trebuie sa specificam faptul ca prezervativele feminine sunt mai putin eficace decat cele care sunt fabricate pentru barbati.
Cam 80% din prezervativele pe care le veti gasi in farmacii sau la magazine sunt facute din latex sau din poliuretan. Se gasesc si prezervative care sunt facute din materiale 100% naturale insa, acestea va ofera protectie doar in ceea ce priveste sarcinile si nu si in cazul bolilor cu transmitere sexuala, chiar si atunci cand sunt utilizate corect.
In cazul in care sunteti alergici la latex sau aveti orice alt motiv pentru care nu doriti sa folositi prezervativele facute din acest material, este recomandat sa vorbiti cu medicul dvs. si sa vedeti ce optiuni ati avea in ceea ce priveste preventia si protectia.
Cum sa utilizati corect prezervativele?
Eficienta unui prezervativ depinde foarte mult de modul in care este utilizat deci, este foarte important sa aveti o tehnica foarte buna de aplicare. Trebuie sa stiti faptul ca prezervativele sunt dispozitive care se utilizaeza o singura data, la fiecare contact sexual. Dupa ejaculare, este recomandat sa aruncati la gunoi prezervativul folosit si sa utilizati unul nou de fiecare data cand faceti sex.
Cum se aseaza prezervativul?
Urmariti acesti pasi atunci cand doriti sa folositi un prezervativ:
- Deschideti ambalajul cu multa atentie. Nu folositi dintii, pentru ca este posibil sa rupeti prezervativul.
- Asezati prezervativul pe varful penisului si rulati-l pana la baza sa, avand grija sa acoperiti toata lungimea lui.
- In cazul in care doriti sa folositi un lubrifiant, sa aveti grija sa fie unul pe baza de apa si nu unul care sa contina ulei.
- Dupa finalizarea actului sexual, este necesar sa tineti bine de baza prezervativului pe masura ce va retrageti, pentru prevenirea scurgerilor, dar si a alunecarii.
Cum sa utilizati un prezervativ feminin
Urmariti acesti pasi atunci cand doriti sa folositi un prezervativ:
- Deschideti cu multa atentie pachetul si nu utilizati dintii pentru ca este posibil sa deteriorati prezervativul.
- Strangeti primul inel al prezervativului si introduceti-l in vagin, asa cum ati proceda in cazul unui tampon.
- Mentineti cel de-al doilea inel inafara vaginului, aproximativ 2 cm.
- Dupa sex, strangeti inelul exterior pe masura ce scoateti prezervativul afara.
Ce trebuie sa faceti in cazul in care prezervativul se rupe?
In cazul in care se rupe prezervativul este important sa ramaneti calma si sa discutati cu partenerul dvs. despre ce este de facut in continuare. Daca va ingrijoreaza o posibila sarcina si nu v-ati luat alte masuri de preventie, cum ar fi pilula contraceptiva, va puteti duce la cea mai apropiata farmacie pentru „pastila de urgenta”. Aceasta se poate lua fara reteta. Pentru a fi eficienta, trebuie luata in trei zile de la „accident”.
De asemenea, puteti apela si la ajutorul unui sterilet. Pentru asta, puteti vorbi cu medicul dvs. pentru a va da cele mai utile informatii despre acest dispozitiv. Steriletul are o eficienta dovedita de 99% in prevenirea sarcinii atunci cand este introdus in termen de 5 zile de la eveniment.
Trebuie sa stiti insa, ca aceasta contraceptie de urgenta nu va protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Asadar, in cazul in care credeti ca ati avut contact cu cineva bolnav, trebuie sa mergeti la medic in cel mai scurt timp posibil!
Anumite afectiuni nu au simptome in faza de inceput si nu veti stii imediat ca v-ati infectat. Chiar daca nu prezentati aceste semne, sunt sanse mari ca virusii sau bacteriile sa va fi fost transmise de catre un organism bolnav.
Care sunt simptomele chlamydiei?
Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt: dureri mari la urinare, dureri abdominale, scurgeri vaginale, pete de sange intre menstruatii, dureri de testicule la barbati.
Care sunt simptomele gonoreei?
Principalele simptome sunt: scurgeri vaginale neobisnuite, senzatii de arsura la urinare, dureri la nivelul abdomenului inferior, mancarimi in zona anusului.
Care sunt simptomele infectarii cu virusul HIV?
Principalele simptome sunt: febra, dureri de cap si la nivelul gatului, noduli limfatici umflati si oboseala extrema.
In cazul in care aveti suspiciunea ca v-ati infectat cu una dintre aceste boli cu transmitere sexuala sau cu oricare alta, este recomandat sa mergeti cat mai repede la medicul specialist pentru a beneficia de tratamentul adecvat!
Concluzii
Prezervativele reprezinta o metoda de protectie si preventie ieftina, eficienta si sigura. Deoarece cele care sunt facute din materiale naturale sunt poroase, este recomandat sa utilizati prezervative din latex sau din poliuretan pentru a tine bacteriile si virusii departe de organismul dvs. Daca doriti sa stiti mai multe despre prezervative si despre modul in care ele va pot ajuta, vorbiti cu medicul specialist!